Voorruit vervangen Peugeot 309

Snelle service en levering
Altijd lage prijzen
Verzekerd van vakmanschap met FOCWA garantie

Ga direct naar:

 

Voorruit vervangen van uw Peugeot 309

De Peugeot 309 is waarschijnlijk het meest vreemde model van Peugeot. Aanvankelijk was dit namelijk geen Peugeot en ook het typenummer klopt niet binnen het portfolio van de Franse autofabrikant. Moet de voorruit vervangen worden van uw Peugeot 309 of heeft u de iconische Peugeot 309 GTI 16 op het oog maar heeft deze ruitschade in de voorruit? Dan is dat geen enkel probleem. Met de after market voorruit voor de Peugeot 309 kiest u altijd voor de beste prijs-kwaliteitverhouding en heeft u al een nieuwe voorruit voor € 129.

Voordat we verder kijken naar de voorruiten voor de Peugeot 309, duiken we de geschiedenis in. Waarom is dit type zo vreemd en hoe succesvol is de 309 eigenlijk geweest?

De Talbot Arizona – of de Peugeot 309?

Peugeot nam in 1974 Citroën over en twee jaar later werden alle Europese takken van Chrysler verworven. Maar de grote successen bleven uit na de fusies. Vooral de Talbot-lijn presteerde ondermaats. Toen Peugeot in 1986 de opvolger van de Talbot Horizon
zou vervangen met de Talbot Arizona, besloot het concern de stekker uit Talbot te trekken.

Maar de Talbot Arizona was al ontwikkeld en die investeringen konden niet zomaar weggegooid worden. Daarom besloot Peugeot een spagaat te maken. Het design van de Talbot Arizona werd 1:1 overgenomen, maar het model werd op de markt gebracht als de Peugeot 309.

Wacht even, dat kan toch helemaal niet?

Nee, Peugeot heeft hiermee een buitenbeentje gemaakt binnen het eigen portfolio waarbij eigenlijk weinig klopt. Bij nagenoeg alle modellen van Peugeot staat het eerste getal voor de omvang van de auto en het laatste cijfer staat voor de generatie. En dat klopt hier niet. Ten eerste klopt de 3 niet, omdat de 309 een compacte auto is. Daarnaast klopt het generatienummer al helemaal niet: de Peugeot 309 werd namelijk opgevolgd door… de Peugeot 306.

De Peugeot 309: een apart model met toch een matig succes

Vanwege de achtergrond van de 309 heeft dit Peugeotmodel weinig overeenkomsten met de overige modellen van de Franse autofabrikant. De compacte auto werd in 1986 op de markt gebracht, waar de Volkswagen Golf op dat moment dominant was. De Peugeot 309 werd in Groot-Brittannië geproduceerd en de goedkoopste modellen kregen Talbotmotoren. Verder was dit type alleen beschikbaar als halfcombi met drie of vijf deuren. Daarom bleef de Peugeot 305 óók in productie, zodat klanten alsnog konden kiezen voor een sedan of combi.

De Peugeot 309 werd een redelijk succes in Groot-Brittannië, mede omdat men daar gewend was aan het ontwerp van de Talbot. In Nederland bleven enorme successen uit, maar met een verkoopaantal boven de 50.000 is het toch een knappe prestatie voor een auto die eigenlijk nooit had mogen bestaan. Ter vergelijking: de Peugeot 206, het meest verkochte model van Peugeot in Nederland, verkocht beter met meer dan 150.000 exemplaren.

De Peugeot 309 GTI 16

Een artikel over de Peugeot 309 is niet compleet zonder de Peugeot 309 GTI 16 de ruimte te geven die het verdient. Het basismodel van de 309 GTI kreeg de motor van de Peugeot 205 GTI, waar de iconische Peugeot 309 GTI 16 de motor van de Peugeot 405 Mi16 kreeg (deze is ook gebruikt in de Citroën BX 16V).

De sportieve uitvoering van de 205 is nog veel te vinden, omdat dit model in hoge aantallen geproduceerd is. Dat kan niet gezegd worden van de Peugeot 309 GTI 16, die een veel kleinere oplage kent. Maar die 158 pk en het uiterlijk van deze Franse parel maken het elke zoektocht meer dan waard. Met zo’n auto kunt u nog eens op een rally verschijnen:

Wanneer moet een Peugeot 309 voorruit vervangen worden?

De voorruit van uw Peugeot 309 moet vervangen worden bij autoruitschade in het zichtveld van de bestuurder die niet binnen de grenzen van de RDW valt. Concreet betekent dit dat de voorruit van de Peugeot vervangen moet worden bij een ster groter dan 20 millimeter of een vertakte scheur in het zichtveld van de bestuurder. Een scheur in de buitenste laag van de voorruit die kruist met een scheur in de binnenste laag, wordt ook als een vertakte scheur bestempeld.

Valt de autoruitschade (nu nog) binnen de grenzen, dan is het direct vervangen van de voorruit van uw Peugeot 309 niet wettelijk verplicht. Desalniettemin is het goed om de schade in de gaten te houden. Bij grote temperatuurverschillen (airco in de zomer, verwarming in de winter) kan een scheur verder scheuren en kan een ster een barst worden.

Hoe kan ik mijn Peugeot 309 voorruit zo goedkoop mogelijk vervangen?

Misschien overweegt u het aanschaffen van een tweedehands autoruit. Dat is een logische gedachtegang, omdat we vaak tweedehands scherpere prijzen kunnen vinden en zo op de kosten kunnen besparen bij uiteenlopende producten. Maar goedkoop de autoruit vervangen doet u niet met tweedehands autoglas. Daar zijn een aantal redenen voor:

  1. Tweedehands autoruiten kunnen ook beschadigd zijn
  2. Lang niet alle monteurs willen een tweedehands autoruit plaatsen
  3. Een tweedehands autoruit is vaak duurder dan een after market voorruit

Vooral het laatste punt is iets om in de gaten te houden. Bij een tweedehands autoruit heeft u géén garantie, maar betaalt u vaak meer dan voor een after market autoruit. Dit heeft alles te maken met het merklogo.

Een merklogo in de voorruit zorgt ervoor dat de voorruit duurder wordt. Deze mag in eerste instantie namelijk alleen door de merkdealers verkocht worden en deze exclusiviteit zorgt zelf al voor een hogere prijs. After market autoglas heeft geen merklogo, maar voldoet aan dezelfde eisen en wordt vaak in dezelfde fabrieken gemaakt als het merkglas van Peugeot.

Kan ik zelf de voorruit vervangen van mijn Peugeot 309?

De autoruit vervangen zelf doen, dat is niet verstandig wanneer u geen automonteur of garagehouder bent. Een onjuist gemonteerde voorruit kan losschieten tijdens abrupt remmen en kan lekken op plekken waar u dit niet direct opmerkt.

Bent u een monteur of garagehouder? Dan kunt u bij ons de Peugeotvoorruiten bestellen zonder montage. U kunt er zelfs voor kiezen om deze voorruiten op te halen.

Hoeveel kost een Peugeot 309 voorruit?

€ 129 en voor dat bedrag kunt u zelf kiezen of u een brons getinte of heldere voorruit wilt voor uw Peugeot 309. Deze prijs is exclusief montage en exclusief bezorging. Wilt u dat onze FOCWA-gecertificeerde montagepartners de voorruit vervangen terwijl u aan het werk bent in Noord-Groningen, Zuid-Limburg, in de Randstad of elders in Nederland? Dan komt de totaalprijs uit op € 229 wanneer het oude ruitrubber kan worden hergebruikt. U kunt er ook voor kiezen om dit met spoed (binnen 24 uur) te regelen. In dat geval rekenen we een kleine toeslag.

Heldere voorruit Peugeot 309

€ 129,00

Brons getinte voorruit Peugeot 309

€ 169,00

Voorruitrubber Peugeot 309

€ 30,00

Eventuele montage op locatie

€ 100,00 (NL) - € 130,00 (BE)

De voorruit laten vervangen van uw Peugeot 309

Moet de voorruit van uw Peugeot 309 vervangen worden omdat de ruitschade te ernstig is of heeft u een Peugeot 309 GTI op het oog met ruitschade? Bij ons heeft u binnen de kortste keren een nieuwe voorruit voor uw Peugeot.

Bekijk ons aanbod op de website of neem even contact op zodat we direct de geschikte voorruit voor uw Peugeot kunnen vinden.