Autoruit vervangen of bestellen
Nu ook met werkplaats in België
Betaal vooraf of bij de monteur
Verzekerd van vakmanschap met 4 jaar garantie

Ga direct naar:

 

Wat kost een autoruit vervangen? Bekijk direct uw prijs

Veel mensen denken dat een autoruit vervangen per definitie gepaard gaat met hoge kosten. Dat is lang niet altijd het geval. De prijs van een autoruit vervangen is afhankelijk van een aantal factoren en u kunt hier zelf op inspelen. Kiest u voor een after market autoruit, dan vallen de kosten namelijk sterk mee. Wat is het verschil tussen merkruiten en after market autoglas, en hoe houdt u de kosten voor een autoruit vervangen zo laag mogelijk?

Wanneer moet een autoruit vervangen worden?

Op het moment dat een zijruit ingeslagen wordt bij inbraak of vandalisme, dan is het duidelijk dat de autoruit vervangen moet worden. In het geval van de voorruit is het een ander verhaal. Een sterretje dat niet direct in het zichtveld van de bestuurder zit, is namelijk geen reden om direct te kiezen voor een voorruit vervanging.

De voorruit moet vervangen worden wanneer er verkleuringen of beschadigingen met een grootte van meer dan 20 millimeter in het gezichtsveld van de bestuurder zitten. Ook zijn krassen van meer dan 5 millimeter in het zichtveld van de bestuurder samen met meervoudige scheuren niet toegestaan (¹).

Een uitzondering is de voorruit met een aluminium coating. Heeft u een sterretje in een voorruit waarin aluminium coating aanwezig is, dan is het verstandig om direct in te grijpen. Wacht u te lang, dan gaat het aluminium oxideren en ontstaat er een zilverkleurige waas. Is er eenmaal een waas ontstaan, dan moet de voorruit zo snel mogelijk vervangen worden met het oog op de veiligheid van u en de inzittenden in de auto.

Wat is de prijs van een autoruit vervangen?

De prijs voor het vervangen van een autoruit is afhankelijk van welke autoruit vervangen moet worden en welk autoglas gekozen wordt. After market autoglas is bijvoorbeeld goedkoper dan autoglas met merklogo. Daarnaast liggen de prijzen voor gelaagd autoglas in de meeste gevallen hoger dan de prijzen voor gehard autoglas.

Wat is het verschil tussen gehard en gelaagd autoglas?

Gelaagd autoglas bestaat uit verschillende lagen glas. Tussen deze lagen is een laag PVB-folie aangebracht. Tijdens het produceren van dit autoglas wordt het glas snel verhit en langzaam afgekoeld waardoor het bijzonder sterk is. Gelaagd glas valt niet in duizenden stukjes uit elkaar bij autoruitschade. Met het oog op de veiligheid zijn voorruiten verplicht van gelaagd glas gemaakt. Bij sommige automerken kunnen ook de zijruiten en achterruiten van gelaagd glas gemaakt zijn, maar dat is zeldzaam.

De zijruiten en achterruiten zijn in de meeste gevallen gemaakt van gehard glas. Gehard glas wordt ook wel veiligheidsglas genoemd omdat het dankzij de productiemethode altijd in kleine stukjes uiteenvalt bij autoruitschade. Met deze kleine stukjes is het risico op verwondingen bij de inzittenden veel kleiner.

Uiteraard is het verschil pas écht duidelijk wanneer we beide soorten autoglas naast elkaar zetten en het proberen kapot te krijgen:

Gehard glas:

Gelaagd glas:

Wat is het verschil tussen after market autoglas en merkglas?

Er zijn twee verschillen tussen after market autoglas en het autoglas van de merkdealer:

  1. After market autoglas heeft geen merklogo; autoglas van de merkdealer wel;
  2. After market autoruiten zijn veel goedkoper dan autoruiten met een merklogo.

De autoruiten worden op gelijke manier geproduceerd (vaak zelfs in dezelfde fabrieken) en voldoen aan identieke wettelijke eisen. Kortom: kiezen voor after market autoruiten is een verstandige keuze wanneer u niet te veel wilt betalen voor een nieuwe autoruit.

Kan ik zelf mijn autoruit vervangen?

Wanneer u handig bent en genoeg ruimte heeft om droog te werken, is het in bepaalde gevallen mogelijk om zelf uw autoruit te vervangen.


Zelf een zijruit vervangen

De zijruiten van de auto kunt u zelf vervangen wanneer u het juiste gereedschap heeft, technisch aangelegd bent en genoeg ruimte heeft om te werken. De zijruit vervangen van een autoruit die te openen is, begint met het openen van het interieur van de deur. Daar vindt u het raammechanisme waar de oude autoruit (of de restanten) verwijderd worden en u de nieuwe zijruit kunt plaatsen.


Zelf de achterruit vervangen

De achterruit vervangen is vaak iets meer werk. Moet de achterruit vervangen worden na autoruitschade, dan verwijdert u eerst de restanten die nog aan de achterklep vastzitten. Daarna haalt u de glasdeeltjes uit de auto en maakt u alles goed schoon zodat u de nieuwe achterruit direct kunt monteren.


Zelf de voorruit vervangen

De voorruit vervangen van uw auto is geen aanrader, tenzij u beschikt over álle benodigde kennis, gereedschappen en vakmanschap. Een voorruit kan gemakkelijk losschieten tijdens een noodstop wanneer deze niet goed gemonteerd is. Monteert u de voorruit niet correct, dan is er risico op lekkage via de kit naar de binnenkant van de auto. Aangezien dit begint op plekken buiten het zicht is de kans klein dat u dit tijdig opmerkt. Vaak is er al omvangrijke schade ontstaan voordat de lekkage opgemerkt wordt.

Uw autoruiten online bestellen

In tegenstelling tot wat te vaak beweerd wordt, kunt u wel degelijk uw zij- of achterruit zelf vervangen. Maar dan heeft u wel een leverancier nodig voor de nieuwe ruiten. Dat is waarom u bij ons ook autoruiten kunt bestellen zonder montage. Dit geeft u aan tijdens het gebruiksvriendelijke bestelproces.

Moet de voorruit vervangen worden of heeft u simpelweg geen tijd of ruimte voor het vervangen van een van de andere ruiten? In dat geval kunt u tijdens het bestelproces aangeven dat u graag een autoruit wilt bestellen inclusief montage. Onze gecertificeerde montagepartners komen dan binnen drie werkdagen bij u thuis of op de locatie die u zelf bepaalt.

Autoruiten vervangen tegen de scherpste tarieven

U houdt de kosten van het vervangen van de autoruit zo laag mogelijk door te kiezen voor after market autoglas. U kiest in het menu welke van de autoruiten vervangen moet worden en bepaalt vervolgens zelf of u alleen de ruit wilt ontvangen of ook de montage door ons wilt laten regelen. De autoruit vervangen tegen de scherpste tarieven, daar helpt Autoglas Concurrent u graag bij.

(¹) Bron: https://apk-handboek.rdw.nl/personenautos/carrosserie/ruiten