Zijruit vervangen

Nu ook met werkplaats in België
Betaal vooraf of bij de monteur
Verzekerd van vakmanschap met 4 jaar garantie

Ga direct naar:

 

Wat kost een zijruit vervangen? Bekijk direct uw prijs!

De zijruit vervangen is noodzakelijk wanneer deze ingeslagen is of op een andere manier schade opgelopen heeft. De zijruiten van de auto zijn namelijk in nagenoeg alle gevallen gemaakt van gehard glas. Concreet betekent dit dat de zijruit in duizenden delen uiteenvalt bij schade. De kosten van de zijruit vervangen bepaalt u echter grotendeels zelf. Kiest u voor merkglas, dan kiest u voor hoge kosten. Waarom is het verstandig om te kiezen voor after market zijruiten en kunt u zelf de zijruit van uw auto vervangen?

Zijruiten: gehard of gelaagd glas?

Voorruiten zijn tegenwoordig uitsluitend gemaakt van gelaagd glas. Moet de achterruit vervangen worden, dan is het nog maar net de vraag of het gehard of gelaagd glas is. In het geval van de zijruiten wordt echter nagenoeg alleen gehard glas gebruikt.

Het gebruik van gehard glas in zijruiten heeft duidelijke voordelen:

  • Het is veiligheidsglas: inzittenden lopen weinig risico op letsel bij ruitschade;
  • Hulpverleners kunnen de ruit inslaan in noodgevallen;
  • U kunt zelf de ruit inslaan wanneer u te water raakt met de auto.

Aangezien ruitbreuken niet voor kunnen komen bij gehard glas moet de zijruit vervangen worden wanneer deze beschadigd raakt. Benieuwd wat er precies gebeurt wanneer uw zijruit sneuvelt? Hieronder ziet u precies wat er gebeurt wanneer de autoruit ingeslagen wordt.

Wanneer moet de zijruit vervangen worden?

De zijruit moet vervangen worden wanneer het schade opgelopen heeft. Na vandalisme bijvoorbeeld, na een storm waarbij voorwerpen door de zijruit gegaan zijn of nadat u zelf de zijruit in heeft moeten slaan omdat de sleutels nog in de auto lagen. Moet u zelf de zijruit inslaan om toegang tot uw auto te krijgen? Sla dan altijd de kleinste zijruit in. De kosten van de zijruit vervangen vallen dan immers altijd lager uit en vaak is het makkelijker om zelf een kleinere ruit te vervangen, als deze tenminste niet verlijmd is.

Welke soorten zijruiten zijn er?

Nagenoeg alle zijruiten zijn gemaakt van gehard glas. Dat betekent echter niet dat alle zijruiten hetzelfde zijn. Er zijn grofweg drie soorten zijruiten:

  1. Klapruiten (ongebruikelijk bij modernere auto’s);
  2. Vaste zijruiten (meestal achterin de auto);
  3. Zijruiten die geopend kunnen worden.

Vaste zijruiten zijn te vervangen door de (restanten van de) zijruit uit de lijsten te halen. Vervolgens worden de raamlijsten van de auto gehaald en kan de zijruit vervangen worden. Wilt u dit zelf doen, kijk dan eerst of de raamlijst ook beschadigd is. U kunt deze direct mee laten komen wanneer u de nieuwe zijruit bestelt.

Zijruiten die geopend kunnen worden, zitten altijd vast in een raammechanisme. Dit kan een handmatig of elektronisch mechanisme zijn. Voor het vervangen van de zijruit maakt het niet uit welk raammechanisme het is – zolang er maar gelet wordt op de manier waarop de zijruit in het mechanisme zelf geplaatst moet worden.


Wat moet ik doen wanneer het raammechanisme niet meer werkt?

Is de zijruit gesneuveld omdat deze letterlijk ‘in de deur’ gevallen is? Dan is er een probleem met het raammechanisme. Controleer eerst de zekering (in het onderhoudsboekje staat welke zekering het is). Vervangt u de zekering en werkt het raammechanisme weer? Dan kunt u de zijruit vervangen. Werkt het raammechanisme echter nog steeds niet na het vervangen van de zekering? Dan kunnen er problemen zijn met de geleiders, de overbrenging of de motor van het mechanisme.

Moet u de ruiten in uw auto handmatig openen met draaihendel? Dan hoeft u niet te zoeken naar een motor of overbrenging. De kans is groot dat de geleiders versleten zijn of dat er iets is gaan klemmen in het mechaniek. Door het interieur van de autodeur te verwijderen, kunt u vaak direct zien wat het probleem is. Heeft u elektrisch bedienbare zijruiten, dan wordt het een stuk lastiger en moet er vaak een vakman bijgehaald worden.

Kan ik zelf mijn zijruit vervangen na schade?

De autoruit repareren is geen optie bij de zijruit omdat deze van gehard glas gemaakt is. Toch hoeft u niet direct op zoek te gaan naar een specialist. Bent u handig, heeft u genoeg gereedschap (minstens schroevendraaiers, een scherp mes en handschoenen) en heeft u genoeg ruimte om droog te werken met een geopende autodeur? Dan kunt u zelf de autoruit vervangen.

Het vervangen van een zijruit kost u gemiddeld een uur wanneer u weet wat u moet doen. De meeste tijd gaat zitten in de demontage van het deurpaneel en het verwijderen van het kapotte glas. Hoe gemakkelijk u bijvoorbeeld een zijruit van een Ford Escape vervangt ziet u in het volgende filmpje. Zo heeft u een goed idee op welke punten u moet letten bij de demontage van een deurpaneel en het raammechanisme.

Het belangrijkste:

  1. Open het interieur van de deur voorzichtig om het mechanisme bloot te leggen;
  2. Verwijder altijd eventuele glasresten voordat u begint met de klus;
  3. Neem de tijd en bekijk altijd goed hoe de zijruit gemonteerd was;
  4. Werk nauwkeurig en voorzichtig.

U kunt bij ons nieuwe zijruiten bestellen zónder montage. Dat betekent dat u alleen de nieuwe zijruit geleverd krijgt en niets betaalt voor montage omdat u dit zelf doet. Kunt u de zijruit van uw auto niet vinden op onze website, neem dan vooral even contact met ons op.

Wanneer kan ik beter de zijruit laten vervangen?

Heeft u geen tijd om de zijruit zelf te vervangen? Of heeft u geen werkplek of geen gereedschap waarmee u het interieur van de deur kunt verwijderen? Dan is het verstandig om te kiezen voor de gecertificeerde specialisten. Binnen drie werkdagen wordt uw zijruit vervangen.

Is after market autoglas een goede keuze bij het vervangen van de zijruit?

Ja, after market autoglas is een prima optie wanneer een autoruit vervangen moet worden. De eigenschappen van after market autoglas zijn namelijk identiek aan die van merkglas, op een klein verschil na. Op merkglas zit een merklogo. After market autoglas is niet voorzien van een logo en dat betekent dat de prijzen van deze autoruiten veel lager zijn.

After market autoglas wordt echter gewoon gemaakt op dezelfde manier als merkglas – vaak zelfs in de fabrieken waar ook het autoglas gemaakt wordt dat alleen via merkdealers verkocht wordt. Wilt u goedkoop de zijruit vervangen, dan is after market autoglas de juiste keuze.

Binnen drie werkdagen de zijruit vervangen

Wanneer de zijruit vervangen moet worden, dan heeft u daar uiteraard haast mee. U wilt de auto liever niet gebruiken zonder zijruit omdat dit onveilig en oncomfortabel is. Bestelt u vandaag uw nieuwe zijruit (met of zonder montage), dan heeft u het autoglas afhankelijk van de plaats van levering binnen drie dagen in huis waarna de zijruit vervangen kan worden.

Staat de zijruit van uw auto nog niet op de website? Neem dan even contact op voor een prijsopgave.