Voorruit vervangen Audi A3

Loading...
Snelle service en levering
Betaal in 3 termijnen
Verzekerd van vakmanschap met FOCWA garantie

Ga direct naar:

 

Kosten voor de voorruit vervangen van uw Audi A3

Bijna 100.000 exemplaren werden er in Nederland verkocht, en nog steeds rijden nieuwe Audi A3-modellen de fabriek uit. Deze populaire auto is een succesmodel van de Duitse fabrikant. Heeft u een Audi A3 en moet de voorruit vervangen worden? Dan kunt u terecht op de after market, waar de prijzen voor autoglas een stuk lager zijn dan bij de Audidealer. Voordat we verder kijken naar de nieuwe Audi A3-voorruiten, gaan we eerst in op het model zelf. Hoe is het succes te verklaren, en hoe deed de A3 het ten opzichte van concurrenten zoals de BMW 1-serie en de Peugeot 307?

De Audi A3: al in productie sinds 1996

De eerste Audi A3 rolde in 1996 de fabriek uit. De verwantschap met de Volkswagen Golf was direct duidelijk. Niet alleen is hetzelfde platform gebruikt, ook veel onderdelen zijn onveranderd overgenomen naar de nieuwe A3. Dit model is in veel opzichten opvallend te noemen. Het is bijvoorbeeld een lagere middenklasser (de eerste sinds de Audi 50)
én de motoren liggen niet in de lengte, maar in de breedte. Dat heeft uiteraard alles te maken met het PQ34-platform waarop dit model gebouwd is.

De eerste generatie heeft de code 8L gekregen en werd geproduceerd tot 2003. Dit type is uitgebracht als een 3-deurs en 5-deurs en is verwant aan de Skoda Octavia, Volkswagen Golf en de Audi TT, die op hetzelfde platform gebouwd zijn. In 2000 kreeg de Audi A3 8L een facelift, waarbij vooral uiterlijke kenmerken gewijzigd werden. Vanaf de facelift is er wel een flinke aanpassing geweest in de dieselvarianten: Audi stapte af van de verdelerpomp en koos voor een pompverstuiver.

De sportieve variant van de A3 kwam in 1999 op de markt. De Audi S3 is voorzien van vierwielaandrijving en werd geleverd met 210 of 225 pk. Dit type heeft ook de 8L-aanduiding meegekregen en maakt gebruik van exact dezelfde Audi A3-voorruiten als de eerste generatie van de A3.

De tweede generatie (8P): Walter de’Silva en een nieuw platform

De tweede generatie van de A3 is op het PQ35-platform gebouwd en is vormgegeven door Walter de’Silva,
die onder andere ook de Audi Q7, Audi A6 en Volkswagen Up! voor zijn rekening nam. De tweede generatie (8P) werd geleverd met DSG-transmissie,
de voorloper van de huidige S-Tronic
van vandaag.

Van deze generatie zijn verschillende afwijkende modellen gemaakt, zoals de Sportback (8PA) die langer was dan de standaardversie van de A3. Ook werd er een nieuwe Audi S3 gemaakt, met een Audi RS 3 als echte uitsmijter. Deze heeft uiteraard veel gemeen met de Audi TT RS.

De tweede generatie van de A3 is ook uitgevoerd als cabriolet (softtop) en TDI clubsport quattro. Deze 2.0 TDI is vooral gemaakt om te laten zien wat de mogelijkheden zijn, zoals een lichtgewicht magnesium versnellingsbak, quattro-aandrijving, Euro-5-norm en 224 pk vermogen in één auto.

Deze auto is uitgebracht als conceptauto en volgens velen zou dit de voorloper zijn van de nieuwe Audi RS3.

De derde generatie (8V): geen zichtbare revolutie, maar onderhuids…

De derde generatie van de Audi A3 werd gepresenteerd in 2012. Op het gebied van uiterlijke kenmerken was er geen sprake van een revolutie, op het nieuwe MQB-platform van de Volkswagengroep na. Maar toch zijn er grote verschillen met de voorgangers, die in de auto zelf te vinden zijn. Zoals een panoramadak, adaptieve cruise control, rijbaanassistent en een nieuwe plek voor het MMI-systeem.

 
Er zijn op dit moment overigens al twee facelifts geweest van dit type. In 2016 werden een aantal uiterlijke kenmerken aangepast, zoals nieuwe koplampen en het implementeren van de Audi Virtual Cockpit.
Ook werden er aanpassingen gedaan aan het motoraanbod van de A3 (zo werd de RS3 voorzien van een 400-pk sterke motor). In 2017 werd er nog eens naar de motoren gekeken, die vooral krachtiger werden. Vanaf de tweede facelift worden er geen 3-deurs meer gemaakt van de A3- en S3-modellen.

Het (relatief) enorme succes van de A3

Kijken we naar de verkoopcijfers van Audi, dan zien we dat de A3 een doorslaand succes is. Ongeveer 90.000 exemplaren werden er verkocht, waarmee de A3 uitsluitend de Audi A4 boven zich duldt (120.000 verkopen).

Maar zetten we de Audi A3 af tegen de concurrenten, dan wordt het beeld iets genuanceerder:

Model

Aantal exemplaren verkocht in Nederland

Opel Astra

Ong. 470.000

Peugeot 307

Ong. 111.000

Audi A3

Ong. 90.000

BMW 1-serie

Ong. 47.000

Het succes binnen de lijn van Audi zelf is makkelijk te verklaren. Het instapmodel van de Audi A3 was als lagere middenklasse veel goedkoper dan de instapmodellen van de hogergeplaatste types. En aangezien de Audi A3 ook nog eens volledig aangepast kon worden door de koper, was het vooral een auto waarbij u zelf kon bepalen wat u precies wilde.

Wanneer moet de Audi A3-voorruit vervangen worden?

Bij autoruitschade is het niet altijd nodig om de voorruit te vervangen van uw Audi A3. In sommige gevallen kan een sterretje verholpen worden door de autoruit te repareren bijvoorbeeld. Is er echter sprake van een vertakte scheur, dan is de voorruit vervangen de enige juiste keuze. Zit deze (al dan niet vertakte) scheur in het zichtveld van de bestuurder? Dan is er haast bij geboden, omdat uw A3 op deze manier niet door de APK komt.

Daar komt bij dat het doorrijden met een scheur in het zichtveld bijzonder riskant is. Licht weerkaatst op onvoorspelbare wijze in gescheurd glas, waardoor u tijdens het rijden verblind kunt worden.

Kan ik zelf mijn Audi A3-voorruit vervangen?

Een voorruit vervangen is een klus die voorbehouden moet blijven aan de experts. Een andere autoruit vervangen kunt u zelf wanneer u genoeg tijd en gereedschap heeft. Aangezien de juiste montage van de voorruit echter van enorm belang is voor uw veiligheid en het juist functioneren van uw auto, is het beter om onze FOCWA-gecertificeerde montagepartners de klus te laten klaren.

Mocht u zelf monteur zijn of jarenlange ervaring hebben met het vervangen van voorruiten, dan kunt u de nieuwe Audi A3-voorruit overigens gewoon exclusief montage bij ons bestellen. Dit geeft u aan in het menu tijdens het bestelproces.

Waar moet ik op letten bij het bestellen van een nieuwe voorruit voor mijn Audi A3?

Er zijn drie generaties van de Audi A3 die allemaal een eigen typenummer hebben. Dit typenummer vindt u terug binnen de beschrijving van de autoruit:

  1. Generatie 1: Type 8L : 1996-2003
  2. Generatie 2: Type 8P: 2003-2012
  3. Generatie 3: Type 8V: 2012-heden

De prijs van een nieuwe voorruit is afhankelijk van de opties zoals een zonneband of regensensor. De kosten voor het vervangen van de voorruit zijn per land verschillend.

Voorruit Audi A3 (8L) vanaf:

€ 139,00

Voorruit Audi A3 (8P) vanaf:

€ 149,00

Voorruit Audi A3 (8V) vanaf:

€ 199,00

Eventuele montage:

€ 100,00 (NL) - € 130,00 (BE)

Direct de voorruit vervangen van uw Audi A3?

Wilt u eindelijk van de kapotte ruit af en moet uw voorruit zo snel mogelijk vervangen worden? Plaats dan vandaag nog uw bestelling zodat onze FOCWA-gecertificeerde montagepartners de A3-voorruit binnen drie werkdagen kunnen plaatsen. Dat kan bij u thuis of op een andere locatie. Erg praktisch wanneer u bijvoorbeeld gewoon naar het werk moet.

Kunt u niet vinden wat u zoekt of heeft u vragen over een bepaalde Audi-voorruit? Neem dan contact met ons op via de live chat, telefoon of mail. Wij zitten voor u klaar!