Wanneer wordt schade vergoed door de autoverzekering?

  • Geplaatst op
  • Door Autoglas Concurrent
Wanneer wordt schade vergoed door de autoverzekering?

Een scheurtje in uw voorruit door bijvoorbeeld een steentje is al vervelend genoeg. Ruim 30% van de claims bij autoverzekeraars bestaat uit schade aan het glaswerk, maar wanneer kunt u dit soort schade claimen bij uw autoverzekering? In dit artikel wordt alles uitgelegd over ruitschade en wat de vergoedingen van uw autoverzekering hierbij zijn.

Hoe vaak heb ik met ruitschade te maken?

Ruitschade komt bij veel weggebruikers voor, de meeste weggebruikers krijgen eens in de 10 jaar te maken met schade aan de ramen van hun auto. Deze schade ontstaat vaak door steenslag of door een ingeslagen ruit bij inbraak. Een klein barstje door een steentje kan al snel uitslaan naar een grote barst in bijvoorbeeld de voorruit. Het is dus belangrijk dat u tijdig actie onderneemt bij een scheur of barst in uw autoruit.

 

Wanneer vergoedt de autoverzekering deze schade?

Een verzekering kan de schade vergoeden van de ruit en de gevolgschade door ruitscherven. De genoemde schade wordt niet gedekt met een WA-verzekering. Waar deze schade wel op gedekt kan worden is in de meeste gevallen wanneer u WA+ verzekerd bent of allrisk. Echter moet u bij veel autoverzekeringen wel opletten welke ruiten van uw auto verzekerd zijn en welke niet. Bij elke autoverzekering is het verschillend welke ruiten verzekerd zijn, bij sommige zit bijvoorbeeld het panorama inbegrepen en bij sommige weer niet. Het is dus slim om voordat u een autoverzekering afsluit, verschillende autoverzekeringen te vergelijken. Zo kunt u ervoor zorgen dat u niet plotseling voor onverwachte kosten komt te staan bij schade terwijl u wel een allrisk dekking heeft.

 

Is reparatie eigenlijk wel nodig?

U hoeft niet altijd uw ruit te vervangen of te laten repareren wanneer er een sterretje of barst in zit. U hoeft uw ruit bijvoorbeeld officieel niet te repareren wanneer:

  • De ster niet vertakt is. Wanneer de ster in uw ruit niet vertakt is mag u er officieel mee doorrijden.
  • Zolang het pitje van de barst niet door het raamfolie heendringt. Als het pitje van de ster niet door het folie heen komt mag u er officieel ook mee doorrijden en hoeft u deze dus niet te laten repareren.

 

Echter is het niet altijd de slimste oplossing om te wachten met het repareren van een sterretje. Een sterretje of klein barst kan namelijk makkelijk door temperatuurverschillen uitscheuren of verder barsten. De kosten om een sterretje te laten repareren liggen nog onder de €100,00 en de kosten voor een volledig nieuwe ruit gaan al snel boven de €300,00. Of het slim is om door te blijven rijden met een sterretje is dus de vraag, maar wanneer het sterretje voldoet aan die hierboven genoemde punten mag u er wettelijk mee doorrijden.

 

Reparatie van de schade; denk aan eigen risico van uw autoverzekering

Wanneer u ruitschade wilt laten repareren zijn er verschillende dingen waar u goed naar moet kijken voordat u dit daadwerkelijk gaat doen. Zo moet u goed op het eigen risico letten voor ruitreparatie- of vervanging. Elke verzekeraar heeft een ander eigen risico dat u moet betalen wanneer u ruitschade claimt en laat repareren. Zo zijn er verzekeraars waarbij u geen eigen risico betaald maar er zijn ook verzekeraars waarbij u €500,00 eigen risico betaald.

 

Het uitkiezen van een reparatie bedrijf is ook een erg belangrijke stap. Veel verzekeraars werken namelijk samen met een reparatie bedrijf. Deze bedrijven zijn vaak de beste keuze in de ogen van de verzekeraar. Echter hoeft dit niet altijd voor u de beste keuze te zijn en liggen de kosten voor een reparatie bij een ander bedrijf een stuk lager. Vaak is het wel de beste keus om de ruitschade te laten maken bij het bedrijf dat samenwerkt met uw verzekering, sommige verzekeringen keren namelijk minimaal uit wanneer u de ruitschade bij een ander bedrijf laat herstellen. Er zijn ook autoverzekeringen waarbij u geen eigen risico hoeft te betalen of u nou wel of niet de schade laat repareren bij een bedrijf waarmee de verzekeraar samenwerkt. Lijkt dit u wat? De verzekeringen waarbij u dan terecht kunt zijn Allianz Nederland en Allsecur. Hier kunt u verschillende autoverzekeringen vergelijken om voor uw situatie de beste verzekeringsmaatschappij te vinden.

 

Hopelijk kunt u door middel van dit artikel een betere keuze maken wanneer u te maken krijgt met ruitschade of de gevolgen hiervan. U kunt ook ervoor kiezen om zelf uw ruit te vervangen, u kunt op internet namelijk gemakkelijk autoruiten bestellen tegen een goede prijs. Echter is het nadeel hiervan wel dat u nog kosten moet betalen voor de montage van de ruit, waar dit bij een autoruitverzekering inbegrepen is.