Trekhaak kopen? Alle aandachtspunten op een rij

  • Geplaatst op
  • Door Autoglas Concurrent
Trekhaak kopen? Alle aandachtspunten op een rij

Bent u van plan om een trekhaak te kopen maar weet u niet zo goed waar u op moet letten? Zeker tegenwoordig zijn er legio aan mogelijkheden op het gebied van trekhaken. Zo zijn er verschillende afneembare, wegdraaiende en vaste trekhaken. Daarnaast zijn er verschillende kabelsets waar u een keuze moet maken tussen verschillende typen. Kortom, er zijn veel aandachtspunten waar u rekening mee moet houden wanneer u een nieuwe trekhaak gaat kopen. Hier alle aandachtspunten op een rij.

Vaste, wegdraaiende of afneembare trekhaak?

Er zijn drie soorten trekhaken, namelijk een vaste, wegdraaiende en afneembare trekhaak. Alle typen hebben hun eigen voor- en nadelen. Hier een overzicht van de voor- en nadelen van de verschillende soorten trekhaken.

 

Vaste trekhaak

De vaste trekhaak zit zoals de naam al suggereert permanent vast aan de auto. Een vaste trekhaak kan dus niet losgekoppeld worden waardoor de trekhaak altijd zichtbaar blijft. Veel mensen vinden dit een groot nadeel. Het design van een auto blijft toch vaak een belangrijk aspect voor mensen, zeker voor de echte autoliefhebbers. Wanneer er een vaste trekhaak is gemonteerd, kunnen mensen zich op den duur hieraan storen. Tevens wordt de vaste trekhaak snel vuil doordat de trekhaak altijd op de auto bevestigd is. Dit kan roest en andere vieze vlekken veroorzaken.

 

Het grote voordeel van een vaste trekhaak is dat het relatief goedkoper is dan een afneembare of wegdraaiende trekhaak. Dit heeft met name te maken met het grootste voordeel van een afneembare of wegdraaiende trekhaak, de optie om de trekhaak te demonteren of weg te draaien.

 

Wegdraaiende trekhaak

Zoals de naam al zegt kunt u de wegdraaiende trekhaak wegdraaien wanneer u deze niet gebruikt. Zo is de trekhaak niet zichtbaar, terwijl de trekhaak nog wel gemonteerd is. Dit is het grote voordeel van een wegdraaiende trekhaak. Het design blijft zo intact en het gebruiksgemak van deze trekhaak is erg hoog, doordat de trekhaak simpelweg in- en uitgeklapt kan worden.

 

Er zitten echter ook nadelen aan dit type trekhaak. De wegdraaiende trekhaak is vaak de duurste optie van de drie. Dit type is dus vaak prijziger dan de afneembare trekhaak. Het verschil tussen een wegdraaiende en een afneembare trekhaak is het gebruiksgemak. De wegdraaiende is gebruiksvriendelijker, wat dus terug is te zien in de prijs.

 

 

Afneembare trekhaak

De afneembare trekhaak is zoals de naam zegt, afneembaar. Dit heeft hetzelfde voordeel als de wegdraaiende trekhaak, namelijk dat de trekhaak niet zichtbaar is wanneer u het auto onderdeel niet gebruikt. Hoewel de afneembare trekhaak hetzelfde voordeel biedt als de wegdraaiende trekhaak, is het gebruiksgemak dus wat minder bij dit type trekhaak. Iedere keer wanneer u de trekhaak weer wilt gebruiken moet u de trekhaak opnieuw monteren op de aansluiting. Hoewel dit niet veel werk is en met enkele seconden gedaan kan worden, moet u er toch enige handigheid in krijgen.

 

De afneembare trekhaak is voordeliger dan de wegdraaiende trekhaak en over het algemeen duurder dan de vaste trekhaak. Dit type zit er dus net tussenin. Wilt u dus niet al te veel geld uitgeven aan een trekhaak maar wel van de voordelen genieten, dan is dit type een mooie uitkomst.

 

Kabelset kiezen

Een kabelset is het onderdeel dat uw aanhanger of caravan voorziet van stroom, zodat deze ook zijn voorzien van elektriciteit. Dit is onder andere nodig voor de remlichten en richtingaangevers. Een kabelset is noodzakelijk wanneer u wilt rijden met een aanhanger, waarbij de lichten niet meer goed zichtbaar zijn van de auto. Bij vrijwel alle aanhangers, fietsendragers, caravans, etc. is een kabelset nodig om het gekoppelde onderdeel te voorzien van licht.

 

Er zijn verschillende kabelsets verkrijgbaar. Er zijn twee verschillende typen aansluitingen, namelijk de 7-polige en de 13-polige aansluiting. Heeft uw auto bijvoorbeeld een 7-polige aansluiting en uw caravan een 13-polige aansluiting dan klopt het al niet. Wanneer dit het geval is bent u genoodzaakt een verloopstekker te kopen, zodat de kabelset goed aansluit op beide aansluitingen. Bekijk dus van tevoren goed welke aansluitingen uw auto en aanhanger hebben, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

 

Wet- en regelgeving

Een trekhaak kopen is niet zomaar iets wat zonder na te denken gedaan kan worden. Er gelden verschillende wetten en regels voor het kopen van een trekhaak. Zo is het verplicht om het nummerbord goed zichtbaar te houden. Wanneer u daar een trekhaak voor plaatst, kunt u een boete krijgen.

 

Tevens wordt er altijd bij elke trekhaak een maximaal gewicht vermeld. U bent verplicht om hieraan te houden. Zo zijn er nog een aantal wet- en regelgevingen waaraan u zich moet houden. De regelgevingen veranderen vaak, het is dus zeer aan te raden om dit goed in de gaten te houden.