Gecrasht met een leenauto: wat moet u doen?

  • Geplaatst op
  • Door Autoglas Concurrent
Gecrasht met een leenauto: wat moet u doen?

Helaas kan het iedereen overkomen betrokken te raken bij een auto-ongeluk. Vooral als dit is met een leenauto kan dit veel onzekerheid met zich meebrengen. Wat moet u doen als u bent gecrasht met een leenauto? Wij informeren u graag.

Bepaal om wat voor leenauto het gaat

In alle gevallen bij een leenauto gaat het erom dat u een auto-ongeluk heeft gehad met een auto waarvan u niet of nog niet de eigenaar bent. In de eerste situatie behandelen we een auto-ongeluk die u overkomt met een leenauto van de autogarage omdat uw eigen auto gerepareerd of gekeurd moet worden. In een dergelijk geval kan u met vragen komen te zitten. U heeft in principe niks met de auto te maken, u  rijdt deze alleen omdat uw eigen auto nog in de keuring zit of gerepareerd moet worden. De tweede situatie is het geval als u een auto-ongeluk heeft gehad met een auto waarvan de autofinanciering nog lopende is. In dat geval is het ook relevant om te weten of u aansprakelijk bent of niet.

 

Auto-ongeluk met leenauto van de garage

 

Informeer uw verzekeraar

Als u betrokken bent bij een auto-ongeluk, is dit erg vervelend. Het is relevant om de verzekeraar op de hoogte te stellen van het ongeluk. Als u de auto van een ander in uw beheer heeft, dan bent u in principe degene die verantwoordelijk is. Als je schade veroorzaakt aan een leenauto, dan betekent dit vaak dat u deze schade moet vergoeden. De eigenaar van de auto kan de schade verhalen op u. Hierbij is het echter wel relevant wie schuldig is aan het ongeluk. Als iemand anders verantwoordelijk is voor het ongeluk, dan zal het verhaal al anders worden.

 

Verzekering ook voor vervangend voertuig

Het is aan te raden om in de voorwaarden van uw autoverzekering te bekijken hoe het zit met de dekking voor schade aan een vervangend voertuig. Heeft u een leenauto omdat uw eigen auto gekeurd of gerepareerd moet worden? Dan zal de dekking van uw particuliere autoverzekering ook van toepassing zijn op de leenauto. Dit geldt namelijk als vervangend voertuig voor je eigen auto. Als het gaat om een allrisk verzekering, dan mag je vaak verwachten dat je de schade terug krijgt van uw eigen autoverzekering. De schade is niet gedekt als u alleen een WA verzekering heeft.

 

 

Auto-ongeluk met lopende autofinanciering

 

Veroorzaak u het ongeluk zelf of bent u niet aansprakelijk?

Als u betrokken raakt bij een auto-ongeluk met een auto waarvan de autofinanciering nog loopt, dan is het relevant om te weten hoe het ongeluk is ontstaan. Bent u de veroorzaker of kon u niks aan het ongeluk doen? Als u niet aansprakelijk bent voor het ongeluk, dan zullen al uw kosten door de tegenpartij worden vergoedt. De schade zal worden vastgesteld door een professional. Met de schadevergoeding die u krijgt is het de bedoeling dat u een reparatie verricht of dat u de financiering inlost. Heeft u het ongeluk zelf veroorzaakt? Dan zal de situatie anders worden. In de meeste gevallen zal uw verzekering de schade vergoeden van de andere partij, maar vaak zal uw eigen auto niet in aanmerking komen voor een vergoeding. Is uw auto totaal vernield? Dan heeft u wel een probleem. U zult dan op zoek moeten naar een nieuwe auto. Het is aan te raden om in dit geval een goed gesprek met uw verzekeraar aan te vragen om de situatie te bespreken.

 

Hoe komt u aan een goede autolening?

Als u op zoek bent naar een autolening, dan zult u al gauw merken dat het niet gemakkelijk is om een keuze te maken. Elke aanbieder heeft namelijk weer andere voorwaarden die van toepassing zijn. Als u een aanvraag doet voor een lening, dan is deze vaak 2 tot circa 6 maanden geldig. Gedurende deze periode heeft u ruim de tijd om een nieuwe droomauto te vinden. Vraag voordat u een autolening afsluit hoe het is geregeld als u betrokken raakt bij een auto-ongeluk om ongewenste verrassingen te voorkomen.

 

Wij hopen dat u dankzij bovenstaande informatie nu goed weet hoe u moet handelen als u bent gecrasht met een leenauto. Het is daarnaast aan te raden om rustig te blijven zodat u goed kan nadenken over de stappen die je moet ondernemen.