Autovakantie - 5 tips voor onbezorgde auto vakantie

  • Geplaatst op
  • Door Autoglas Concurrent
Autovakantie - 5 tips voor onbezorgde auto vakantie

De vakantie staat bijna voor de deur, dus velen zijn de camper of stacaravan al aan het klaarmaken voor de vrije dagen. Een heerlijk gevoel natuurlijk om er weer even lekker op uit te gaan. Zeker als je met de auto gaat, want dan begint de vakantie immers al als de koffers in de achterbak liggen. Om helemaal onbezorgd op vakantie te kunnen gaan geven we u nog een paar handige tips mee! Want er zijn toch nog zeker wat zaken die roet in het eten kunnen gooien.

1. Let op de vignetten voor het betreden van milieuzones

Veel mensen raken alleen gestrest van het idee, de wirwar aan vignetten die er in omloop zijn. De vignet die hierin de meeste onduidelijkheid veroorzaakt is het milieuvignet. Om even te illustreren dat deze verwarring niet geheel ongegrond is.

 

In Frankrijk moet u bijvoorbeeld van te voren eerst bedenken of u Parijs, Grenoble of Lyon in wilt, want voor elke stad heeft u een ander ecovignet nodig omdat ze allemaal in een ander milieuzone zitten. Tot zover lijkt er nog niet veel aan de hand te zijn, Het lastige eraan is echter dat u de stickers alleen online kunt kopen en dat u ze alleen in de steden nodig hebt. Gaat u over de ringweg dan heb het vignet namelijk niet nodig. Dit geldt voor vele andere landen zoals Duitsland en Italië trouwens ook. Vaak kunt u ze ter plekke kopen voordat u de betreffende stad in gaat maar in sommige situaties zijn ze alleen online te kopen, De levertijd bedraagt ongeveer vier weken en de kosten zijn meestal niet meer dan vijf euro. Maar als u hem niet bij u heeft terwijl dit wel verplicht is dan riskeert u een de boete van maar liefst 80 euro.

 

2. Zoek van te voren goed uit waar de tolwegen zijn zodat u ongeveer kunt inschatten wat de kosten zijn

Als u richting het zuiden vertrekt dan zult u waarschijnlijk de nodige tolwegen doorkruisen. De tol die wordt geheven verschilt ook van land tot land. Het is handig  om van te voren een beetje in te schatten wat een tolweg ongeveer kost. Op de ANWB website is hier een mooi overzicht van te vinden. Op deze manier kunt u aardig inschatten wat u aan kosten kwijt bent zodat u weet hoeveel geld bij u mee moet nemen om uw vakantie adres te bereiken.

 

3. Zorg dat u een alcoholtester bij u heeft

In Frankrijk is het zelfs verplicht, de alcoholtester! Ze kennen daar hun pappenheimers natuurlijk wel. Want in een vakantieland dat bekend staat om zijn lekkere wijntjes en rosé is een glaasje teveel natuurlijk al snel genuttigd. Als u dan bedenkt dat veel mensen ook nog eens een caravan met zich meetrekken is het best logisch dat het land hier vrij streng op controleert. De tester is daarom dan ook verplicht.

 

 

4. Nog een verplichting in veel landen: het veiligheidsvest

Ook verplicht in veel landen, het veiligheidsvest. Bijvoorbeeld in Oostenrijk, Italië, Spanje maar ook in het eerder genoemde Frankrijk en sinds 1 juli zelfs in Duitsland, moet u minimaal 1 veiligheidsvest in de auto hebben, En gooi hem dan niet zomaar ergens achteloos in de achterbak maar zorg dat deze binnen handbereik ligt. Denk hierbij aan het kaartenvak van het portier of de hoedenplank. U kunt hier op gecontroleerd worden namelijk! Daarnaast is ook een gevarendriehoek verplicht.

Ook de alcoholtester en het veiligheidsvest zijn overigens via de de ANWB website te verkrijgen.

 

5. Controleer de verkeersregels van de landen die u bezoekt

Naast de afwijkende regels die gelden voor de spullen die u bij u moet hebben zijn er natuurlijk heel wat vakantielanden die net even wat afwijkende verkeersregels hebben. Niks zo vervelend dan een boete oplopen voor een overtreding die makkelijk voorkomen had kunnen worden!

 

6. Wat te doen bij een ongeval onderweg

Pech onderweg is altijd vervelend zeker als u ver van huis bent. Een lekke band kunnen we misschien nog wel zelf verhelpen. En voor motorproblemen is er altijd de hulp van de ANWB, maar wat als we tijdens onze rit betrokken raken bij een ongeluk dan wordt het vaak wat nijpender. Vooral omdat de emoties dan ook een beetje rol spelen. Het is raadzaam om een handig adres bij de hand te hebben om in geval van ruitschade snel een oplossing te kunnen krijgen.

 

7. Tot slot: Neem een altijd een reservesleutel mee!

Het kan iedereen zomaar gebeuren. U bent op vakantie, steekt argeloos de autosleutel in uw korte broek of zwembroek en een paar uur later ontdekt u dat u hem verloren bent. Blinde paniek natuurlijk want de reservesleutel die ligt thuis, maar dat is wel laten we zeggen  500 kilometer verderop. Wat nu?

 

U kunt dan natuurlijk de auto open laten breken maar slimmer is het om er gewoon voor te zorgen dat u op uw vakantieadres of in uw heuptas een extra sleutel bij u draagt. Laat dus voor vertrek een autosleutel bijmaken. Dat scheelt een hoop onnodige stress.

 

Met bovenstaande tips kunt u met een gerust hart de weg op gaan en een heerlijke vakantie tegemoet gaan!