De gevolgen van een auto-ongeluk op uw autoverzekering

  • Geplaatst op
  • Door Autoglas Concurrent
De gevolgen van een auto-ongeluk op uw autoverzekering

Als u betrokken raakt bij een auto-ongeluk, dan komt u in een hele vervelende situatie. Omdat we hier niet dagelijks mee te maken krijgen, kan de situatie ongemakkelijk aanvoelen. U weet namelijk niet zo goed welke stappen u moet ondernemen en wat de gevolgen zijn van het auto-ongeluk. Een auto-ongeluk brengt diverse gevolgen met zich mee. Wij informeren u hier graag over.

Om wat voor schade en verzekering gaat het?

Als u een auto-ongeluk heeft gehad, dan is het relevant om te weten met wat voor soort verzekering u te maken hebt. Een auto-ongeluk kan namelijk met zich meebrengen dat je premie omhoog gaat. Dit is vaak het gevolg als de schade uw eigen schuld is. De verzekeraar moet dan de schade van de tegenpartij vergoeden. Het resultaat hiervan is dat u maandelijks meer moet betalen. Hoe er met de schade wordt omgegaan kan echter per dekking verschillen. Hieronder bespreken we kort de verschillen.

 

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering

Als u te maken hebt met een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, dan heb u te maken met een verzekering die enkel de schade dekt die u met uw voertuig bij een ander veroorzaakt. Het is voor iedereen met een auto verplicht om minimaal in bezit te zijn van een WA verzekering. De schade die u veroorzaakt is uw eigen schuld, hierdoor zal de premie ook hoger worden. Hoe kan dit eigenlijk? Dit heeft te maken met het feit dat u door de schade uw schadevrije jaren verliest. De korting die u hiervoor op uw premie hebt gekregen zal dan omlaag gaan. Het resultaat hiervan is dus dat u per maand meer kwijt bent aan de premie.

 

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en beperkt casco schade

Als u in bezit bent van deze verzekering, wordt er naast de schade die je veroorzaakt bij anderen, ook bepaalde schade aan uw eigen auto gedekt. Met deze verzekering hebt u de mogelijkheid om bijvoorbeeld ruitschade of schade door weersomstandigheden te claimen zonder een premiestijging. Heeft iemand uw auto opzettelijk vernield? Dan hebt u te maken met vandalisme. Dit is meestal niet verzekerd op basis van deze dekking. Is de dader bekend? Dan is dit waarschijnlijk wel mogelijk. De dader kan dan aansprakelijk worden gesteld voor de schade.

 

 

WA en volledig casco schade

Als u te maken heeft met deze dekking, dan wordt ook de schade aan uw eigen auto gedekt. Is de schade uw schuld? Dan zal de premie omhoog gaan als u de schade claimt bij uw verzekeraar.

 

Mogelijkheid no-claimbeschermer

Er zijn ook verzekeringen die u de mogelijkheid bieden om een enkele keer per jaar schade te claimen zonder dat dit invloed heeft op uw no-claim korting. Dit heeft dus als gevolg dat de premie niet omhoog zal gaan. Dit wordt ook wel een no-claimbeschermer genoemd.

 

Kies voor een passende autoverzekering

Zoals u leest is het aan te raden om uw autoverzekering zorgvuldig uit te kiezen. Als u op zoek gaat naar een autoverzekering, dan komt u er al gauw achter dat er ontzettend veel keuze is. Elke autoverzekering heeft weer andere voorwaarden en welke autoverzekering de beste is, kan daarom erg persoonlijk zijn. Een autoverzekering moet namelijk passen bij uw situatie. Een bejaarde die een auto voor de deur heeft staan en deze bijna nooit gebruikt, kan een andere autoverzekering kiezen dan iemand die dagelijks intensief gebruik maakt van zijn of haar auto. Stel ook het budget dat u hiervoor heeft vast. Op deze manier is het gemakkelijk om een geschikte autoverzekering te vinden.

 

Maak een vergelijking

Om tot de beste keuze te komen, kunt u een autoverzekering vergelijken. Dit kunt u gemakkelijk online doen. In diverse filters kunt u aangeven wat de wensen zijn met betrekking tot de verzekering. Dit kan per persoon en situatie erg verschillend zijn. Maak keuzes die passen bij uw situatie. Vervolgens krijgt u aan de hand van deze informatie een lijst met aanbieders die passen bij uw wensen. De autoverzekering die u bij hun afsluit, passen bij uw persoonlijke situatie. Ook kunt u in de filters het budget dat u hiervoor heeft aangeven. Zo hoeft u nooit een cent te veel te betalen aan uw autoverzekering.

 

Wij hopen dat u nu duidelijk heeft welke gevolgen een auto-ongeluk met zich mee kan brengen als u betrokken raakt bij een auto-ongeluk. Op deze manier komt u minder snel in een ongemakkelijke situatie terecht omdat het nu duidelijk is welke gevolgen het ongeluk met zich mee heeft gebracht.