Autoruit schoonmaken: alles wat u wilt weten over het schoonmaken van uw autoruit

  • Geplaatst op
  • Door Autoglas Concurrent
Autoruit schoonmaken: alles wat u wilt weten over het schoonmaken van uw autoruit

We rijden graag in een schone auto. Niet alleen omdat een schone, verzorgde auto er veel beter uitziet, maar ook omdat dit de veiligheid bevordert. Zeker wanneer het gaat om de autoruit schoonmaken, want dit zorgt ervoor dat u veel beter kunt zien wat er precies om u heen gebeurt. Hoe kunt u nou het beste de buitenkant en binnenkant van de autoruit schoonmaken? Wat doet u wanneer de autoruit van binnen bevroren is en wat doet u bij beslagen ramen bij uw auto?

Op deze pagina gaan we dieper in op het schoonmaken van de autoruiten, waarbij we zowel de winter- als zomermaanden langs laten komen én het schoonmaken van de binnen- en buitenkant toelichten.

Op welke manieren wordt de autoruit eigenlijk vies?

 

De buitenkant van de autoruit

De buitenzijde van de autoruit kan op tal van manieren vies worden. U kunt hierbij denken aan opstuivend zand, maar ook vorst en sneeuw zorgen ervoor dat het zicht belemmerd wordt. Tijdens het rijden komt er uiteraard ook vuil op de autoruit, waarbij vooral de voorruit en achterruit het moeten ontgelden. Genoeg kwalitatieve ruitensproeiervloeistof doet gelukkig wonderen, al krijgt u de autoruiten nooit volledig schoon op deze manier.

 

De binnenkant van de autoruit

Ook de binnenkant van de autoruiten kan vuil worden. Dit wordt vaak veroorzaakt door vette kindervingertjes, mensen die de ruit vastpakken bij het open en sluiten van de autodeur en verdamping van vocht in de auto dat als condens op de ruiten slaat. Ook kunnen vieze filters, zoals het interieurfilter, ervoor zorgen dat er vuil op de binnenkant van de autoruiten komt. Auto’s zijn niet uitgerust met een systeem om de binnenkant van de autoruiten schoon te maken, dus daar zal u zelf meer moeten doen.

 

Waarom is het zo belangrijk om de autoruiten schoon te maken op de juiste manier?

Wanneer het schoonmaken van de autoruiten met verkeerde middelen, halfslachtige aanpakken of helemaal niet gedaan wordt, wordt het zicht alleen maar slechter. Even snel een doekje over de binnenkant van de autoruit halen zal er nooit voor zorgen dat de autoruit schoon wordt. Daarom is het beter om hier even echt aandacht voor te maken. Maakt u een autoruit goed schoon, dan hoeft u hier in normale omstandigheden langere tijd niet opnieuw naar om te kijken.

 

Kan ik een boete krijgen voor het rijden met vieze, bevroren of beslagen autoruiten?

U kunt een boete krijgen voor het rijden met een bevroren en/of beslagen autoruit waarbij het zicht van de bestuurder belemmerd wordt. Let op: is uw linkerbuitenspiegel ook bevroren of beslagen? Dan krijgt u hier een extra boete overheen. Ook moet de binnenspiegel samen met de achterruit of rechterbuitenspiegel schoon zijn. De gecombineerde boetes kunnen oplopen tot € 380. Een gemiddelde ruitenkrabber heeft u voor minder dan een euro.

 

Autoruit schoonmaken in de zomermaanden

Insecten, zand en ander vuil dat opstuift omdat het warm en droog is buiten, het zorgt ervoor dat vooral de voorruit het moet ontgelden. Wanneer u de voorruit regelmatig schoonmaakt, is dit prima te verwijderen met een doekje of spons met goed schoonmaakmiddel. Is het al een tijdje geleden dat de voorruit schoongemaakt is? Dan kunt u een van de volgende manieren gebruiken om de insecten van de voorruit te krijgen:

 
  • Maak een sopje met warm water en afwasmiddel. Drenk een doek in dit sopje en leg deze vervolgens op de plek waar de insecten vastzitten op de voorruit. Na een half uur verwijdert u de doek en kunt u met een spons makkelijk de insecten en het vuil verwijderen, aangezien deze nu losgeweekt zijn.
  • Schaf insectenverwijderaar aan. Goede sprays kunnen ook gebruikt worden voor de voorbumper, die vaak veel meer insecten verzameld heeft, inclusief de bloedspatten die hierbij komen kijken. Let erop dat je nooit middelen op oliebasis gebruikt voor de autoruiten!
 

Autoruiten schoonmaken in de wintermaanden

De autoruit ontdooien met warm water is een slecht idee. Niet alleen omdat de autoruit kan barsten door het grote temperatuurverschil, maar ook omdat het warme water afkoelt en kan bevriezen. De auto stationair laten lopen is een veelgebruikte methode, die ook niet aan te raden is. Een koude motor betekent een verwarming die nauwelijks heet wordt. Deze manier van ontdooien is daarmee slecht voor het milieu, uw portemonnee (er gaat immers aanzienlijk wat brandstof verloren) en heeft niet het effect dat u wilt bereiken.

 

Wilt u zo min mogelijk werk hebben aan het ontdooien van de autoruit, dan gebruikt u ruitontdooier óf plaatst u de avond van tevoren een anti-ijsdeken over de voorruit van de auto. In alle andere gevallen is een goede ruitenkrabber de beste oplossing om de autoruit schoon te maken tijdens de wintermaanden, het liefst met een steel en handvat zodat het ijs niet op uw hand komt. 

 

Wilt u de binnenkant van de autoruit schoonmaken bij temperaturen onder nul? Gebruik dan schoonmaakmiddelen met alcohol en zorg dat de auto warm is of in een garage staat. U wilt immers bevriezing van de binnenzijde van de autoruit voorkomen. Is de autoruit aan de binnenkant bevroren? Ook hier kunt u de ruitenkrabber gebruiken of een doek met een beetje afwasmiddel of ruitontdooier. Wilt u voorkomen dat de binnenzijde bevriest? Plaats dan een vochtvreter in de auto of een met kattengrit gevulde oude sok om het vocht in de auto op te nemen.

 

Beslagen ramen van de auto maakt u het beste vrij met een schone raamtrekker. Zet u daarna de verwarming op normale stand op de voorruit aan, dan zorgt dit ervoor dat de voorruit vrij blijft. Probeer – indien mogelijk – niet met natte of besneeuwde kleding in de auto te stappen. Het verdampen van vocht en sneeuw zorgt ervoor dat ruiten opnieuw kunnen beslaan.

 

Tip: wordt er vorst voorspeld? Zet dan de ruitenwissers de avond van tevoren alvast omhoog zodat zij de autoruit niet raken. Zo vriezen zij niet vast!

 

Het verschil tussen de binnenkant van de autoruit schoonmaken en de buitenkant

De buitenkant van de autoruiten is aanzienlijk makkelijker bereikbaar dan de binnenkant van de autoruit. Zeker wanneer het gaat om de achterruit en voorruit, want de kans is groot dat u zich in lastige posities moet wurmen om de ruit volledig schoon te kunnen maken. Trek daarom vooral extra tijd uit voor de binnenkant van de autoruit. Gebruikt u (agressiever) schoonmaakmiddel? Dek dan vooral het interieur van de auto onder het glas af. Sommige schoonmaakmiddelen (waaronder spiritus en isopropanol) kunnen het interieur aantasten en blijvende schade aanrichten.

 

Een aantal tips voor het schoonmaken van de autoruit op een rijtje

  • Maak de ruit niet schoon in de volle zon. Dit kan zorgen voor vervelende strepen.
  • Droog de ruit altijd na het schoonmaken om droogplekken te voorkomen.
  • Gebruik nooit zomaar een willekeurig schoonmaakmiddel en zeker geen schoonmiddel op oliebasis.
  • Microvezeldoeken zijn ideaal voor het schoonmaken van de ruit, maar controleer wel van tevoren of de doek volledig schoon is. Vuil in de microvezeldoek kan de ruit beschadigen tijdens het schoonmaken.
  • Regelmatig schoonmaken van de autoruiten is de beste manier om ervoor te zorgen dat het u slechts een paar minuten per schoonmaakbeurt kost.