GPS-tracking om uw gestolen auto terug te vinden

  • Geplaatst op
  • Door Autoglas Concurrent
GPS-tracking om uw gestolen auto terug te vinden

GPS-tracking is een geweldige manier om uw gestolen auto terug te vinden. Via een simkaart wordt een signaal verzonden naar een satelliet zodat u overal ter wereld ziet waar uw auto precies is. GPS-tracking is handig wanneer uw auto gestolen is, maar nog beter is het wanneer u ook preventieve maatregelen treft. Zo kunt u zelf het risico op autodiefstal verkleinen door een aantal (kleine) dingen in de gaten te houden wanneer u de auto parkeert.

Ga direct naar:Kan ik GPS-tracking in mijn auto installeren?

Ja, GPS-tracking kan in elke auto geïnstalleerd worden omdat het gebruikmaakt van de OBD2-aansluiting en die bevindt zich in alle auto’s. De tracker werkt op de spanning van de auto zelf. Valt die spanning weg, dan neemt de interne batterij het werk over. Probeert de dief de tracker te verwijderen, dan krijgt u direct een melding op het mobiele apparaat waar de applicatie actief is.

 

Manieren om het risico op diefstal te verkleinen

In 2017 werden bijna 9000 personenauto’s gestolen; gemiddeld werden er 24 auto’s per dag ontvreemd. Daarmee is het verstandig om meer maatregelen te treffen dan alleen het installeren van een GPS-tracker om een gestolen auto terug te vinden.

 

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om het risico op autodiefstal te verkleinen:

 

  • Maak het goed afsluiten van de auto routine, inclusief het controleren van het portier;
  • Haal waardevolle bezittingen uit het zicht;
  • Zorg dat elke inbreker ziet dat er niets te halen valt in uw auto;
  • Parkeer de auto op een plek met veel verlichting;
  • Parkeer de auto op een plek waar relatief veel mensen langs kunnen komen;
  • Plaats een extra startonderbreker in de auto om het criminelen lastiger te maken;
  • Heeft u een keyless entry sleutel? Hang deze dan niet bij de voordeur aangezien het signaal daar opgepikt kan worden. Om het signaal te blokkeren kunt u de sleutel in een blik opbergen.

 

Het is vooral belangrijk om de gelegenheid en trigger weg te halen. Staat uw auto op een plek die goed verlicht is, ziet een potentiële inbreker geen reden om in te breken en is de auto goed vergrendeld? Dan is het risico op inbraak aanzienlijk kleiner dan wanneer uw auto achteraf in een steegje staat en een exclusieve autoradio en een navigatiesysteem duidelijk te zien zijn.

 

Wat als de auto wél gestolen wordt?

Wanneer uw auto alsnog gestolen wordt, kunt u met GPS-tracking eenvoudig achterhalen waar de auto zich bevindt. Die informatie speelt u door naar de politie – u gaat niet zelf achter de criminelen aan. In de meeste gevallen kan uw auto op deze manier teruggevonden worden, meestal met ruitschade omdat de inbrekers op deze manier toegang tot de auto gekregen hebben.

 

Zij slaan in nagenoeg alle gevallen een van de zijruiten in. Deze zijn van gehard glas waardoor zij relatief eenvoudig vernield kunnen worden. De autoruit vervangen is dan de enige optie. Het kan echter ook gebeuren dat u de auto ‘gestript’ terugvindt. Hebben de criminelen genoeg tijd gehad met uw auto om auto-onderdelen te verwijderen om deze te verkopen, dan heeft u uiteraard aanzienlijk meer werk om de auto weer in werkende staat te herstellen.

 

Kan ik hierbij gebruikmaken van mijn verzekering?

Wanneer uw auto beperkt casco of volledig casco verzekerd is, dan vergoedt de verzekeraar de kosten van de schade als gevolg van de autodiefstal. Hierbij hanteren verzekeraars verschillende regels die u terugvindt in uw polis. In nagenoeg alle gevallen moet er direct melding gemaakt zijn van de diefstal bij de verzekeraar en de politie. Geeft u vooral aan dat u een GPS-tracker in de auto heeft wanneer u aangifte doet bij de politie. De kans op het terugvinden van uw auto wordt hiermee immers vele malen groter.

 

Wanneer u gebruikmaakt van shortlease via uw werkgever, heeft u zelf geen verzekering voor de auto. In dit geval komt de afhandeling van de schade bij de verzekeraar en uw werkgever op het bord. In het geval van full operational shortlease zijn de verzekeringen overigens via de leasemaatschappij geregeld, die dit zelf afhandelt met de verzekeraar.

 

Wat gebeurt er wanneer de auto niet teruggevonden wordt?

Wanneer u geen GPS-tracking in de auto heeft, is de kans veel kleiner dat uw auto teruggevonden wordt. De verzekeraars wachten standaard 30 dagen tot er actie ondernomen wordt bij het uitkeren van vergoedingen bij auto’s die gestolen en niet teruggevonden worden. Ook hier zijn dekkingen mogelijk bij beperkt casco en volledig casco. De verzekeraars bieden vier verschillende constructies aan:

 

Dagwaarderegeling: U krijgt de huidige waarde van de gestolen auto uitgekeerd;
Nieuwwaarderegeling: U krijgt een bedrag waarmee u hetzelfde model aan kunt schaffen;
Aanschafwaarderegeling: U krijgt het bedrag dat u voor de (tweedehands) auto betaald heeft;
Gelijkwaardige autoregeling: U krijgt een bedrag waarmee u een soortgelijke auto kunt kopen.

 

Aangezien u in alle gevallen eerst 30 dagen zonder auto zit, is het installeren van GPS-tracking een betere optie. Zeker wanneer u daarnaast de tips volgt om het risico op autodiefstal te verkleinen.