De actualiteiten omtrent autoverzekeringen

  • Geplaatst op
  • Door Autoglas Concurrent
De actualiteiten omtrent autoverzekeringen

Wat zijn de do’s en don’t als het aankomt op autoverzekeringen? We kijken naar voorbeelden uit de praktijk en vragen die opduiken wanneer het aankomt op het kiezen voor een passende verzekering voor uw auto. Hiernaast nemen we ook een kijkje naar de verschillen per leeftijdsgroep en regio. Hier enkele actualiteiten omtrent autoverzekeringen.

Appen achter het stuur? Meer betalen voor uw verzekering!

Verzekeringspremies zijn in de laatste jaren gestegen. Hierbij is er een direct verband met de hoeveelheid verkeersongevallen in Nederland. Deze stijging is aanzienlijk; de premies zijn zeker een kleine tien procent omhoog gegaan. En wanneer we dieper inzoomen op de ongelukken, lijkt het dat bellen en vooral appen achter het stuur een grote boosdoener is.

 

Cijfermatig verschillen de stijgingen per soort autoverzekering. De WA-verzekering bijvoorbeeld, een verzekering die voor iedere chauffeur in Nederland verplicht is, heeft de grootste prijsstijging doorgemaakt, gemiddeld zo’n dertien procent. Daarentegen is de complete casco dekking slechts met acht procent gestegen. Een totale casco verzekering dekt niet alleen de schade die u potentieel anderen toebrengt maar ook de schade aan uw eigen wagen. Hiernaast kan er ook gekozen worden voor de zogeheten WA beperkte casco. De laatstgenoemde soort autoverzekering is met iets meer dan tien procent gestegen.

 

Afhankelijk van uw situatie en potentiële risico’s moet u een persoonlijke afweging maken voor welke soort verzekering u nodig heeft. Een praktische vraag waarbij Autoglas Concurrent u kan assisteren is: in welke gevallen wordt uw ruitschade vergoed door de verzekeraar?

 

Een appje! Zet uw telefoon op stil of leg ‘m op een onbereikbare plek

Appen of bellen achter het stuur… Blijkbaar is het de gemiddelde bestuurder nog niet doorgedrongen dat het niet verstandig. Een (personen)auto is feitelijk een moordwapen wanneer de bestuurder niet bevoegd is en/of niet bij de les.

 

 

De hogere premies voor autoverzekeringen hebben te maken met het aantal ongelukken op de weg, onder andere door onze slechte gewoontes zoals bellen of appen. Autoverzekeraars krijgen door deze trend te maken met hogere kosten, die vervolgens worden doorberekend aan diens klanten. De verschuldigde partij is immers de klant en ondanks de hoge bekeuringen en het bekende verbod wordt er altijd nog regelmatig gebeld en geappt in de auto.

 

Als het niet van rechts komt, moet het uiteindelijk van links komen. Zo zien we dat de Minister van Justitie bestuurders, die anderen in (ernstig) gevaar brengen, zwaardere straffen wil opleggen. Onder het zogenaamde roekeloze rijgedrag valt ook het appen tijdens het autorijden. Onze minister is van plan bij dergelijke overtredingen, waarbij er een ongeluk veroorzaakt wordt, straffen in te zetten met maximaal 6 jaar cel. Iets wat ons ervan moet weerhouden om onze smartphone te pakken onder het rijden. Mocht u in de nare situatie komen dat u onderweg aangehouden wordt terwijl u appt, dan riskeert u maar liefst twee jaar gevangenisstraf. Cijfers van het CBS geven aan dat 1 op de 8 bestuurders wel eens de smartphone gebruikt tijdens het rijden.

 

Autoverzekering onbetaalbaar voor jongeren

Bent u tussen de 18 en 24 jaar, betaalt u voor een WA verzekering circa 400 euro meer dan in 2016. Dit is een stijging van meer dan 50 procent over twee jaar! Wanneer deze trend zich doorzet is de prognose dat autoverzekeringen voor jongeren in de loop der tijd simpelweg onbetaalbaar worden. Als we kijken naar het verschil in premiehoogte voor jongeren en ouderen zien we een groei van de kloof tussen beide leeftijdscategorieën. Twee jaar geleden was het verschil voor de hoogte van de WA premie bijna 400 euro, nu is dat meer dan het dubbele.

 

Bij de premiestijging, van meer van 50 procent, voor jongeren is er sprake van een onevenredige groei, ten opzichte van andere leeftijdscategorieën. Zo zagen de 65-plussers de hoogte van hun WA-verzekering in dezelfde tijd met nog geen 30 procent stijgen. Het feit dat jongeren een duurdere autoverzekering hebben is deels logisch verklaarbaar, gezien logischerwijs het risico op schade nou eenmaal groter is bij bestuurders met minder ervaring. Onze magere tip om te besparen op autoverzekering voor bestuurders van jongere leeftijd is schadevrij rijden, om op deze manier de premie niet omhoog te duwen.

 

Idealiter zouden verzekeraars jongeren moeten stimuleren om veilig rijgedrag aan te leren en vast te houden met een beloning. Dit gebeurt nu slechts per schadevrij jaar rijden met een stijging op de bonusladder met een kleine korting op uw premie. Deze korting verschilt ook nog eens per autoverzekeraar. Het idee vanuit de politiek is dus om deze kortingsstijging voor jongeren te verhogen. Helaas is dit momenteel alleen toekomstmuziek.

 

Limburgers hebben pech

Naast de kloof in kosten voor jong en oud is zijn er ook locatiegebonden verschillen. Als we op nationale schaal prijzen van autoverzekeringen vergelijken zien we ook verschillen per provincie. Zo blijken mensen in Maastricht ware pechvogels te zijn en betalen ruim 25 procent meer voor hun autoverzekering dan inwoners van onze Noordelijkste hoofdstad, Groningen. De reden? Het aantal autodiefstallen in Limburg blijkt vele malen hoger te liggen dan in Groningen, in verband met de grens waarover gevlucht wordt met het gestolen voertuig.

 

De kunst blijft om uw gezonde verstand in te blijven zetten en te kijken naar de verschillende aanbieders van autoverzekeringen. Ga niet blind af op de aanbiedingen die u aangereikt worden. Door enig (online) onderzoek te doen kunt u wel honderden euro’s besparen.