Voorruit vervangen Dodge Grand Caravan

Snelle service en levering
Betaal in 3 termijnen
Verzekerd van vakmanschap met FOCWA garantie

Ga direct naar:

 

Voorruit vervangen van uw Dodge Grand Caravan

Hoewel de Dodge Grand Caravan (ofwel de Dodge Caravan) slechts 16 keer verkocht werd in Nederland, is het in Amerika een groot succes geweest. Moet de voorruit vervangen worden van uw Dodge Grand Caravan, dan kan dit een uitdaging zijn wanneer u op zoek gaat naar een dealer. Dit model is namelijk door maar liefst vijf (!) autofabrikanten gemaakt. Hoe dit precies zit en hoe u makkelijk de voorruit kunt vervangen van uw Dodge Grand Caravan, dat komt u met een paar minuten te weten.

De Dodge Grand Caravan: gemaakt door vijf autofabrikanten!?

Er zijn weinig modellen die meer dan één fabrikant hebben. Er zijn nog minder modellen die meer dan twee producenten op de lijst hebben staan. Maar de Dodge Grand Caravan spant de kroon. Tijdens de vele overnames in de tubuleuze periode bij Dodge, is de Grand Caravan gewoon elke keer meegegaan naar de nieuwe fusie. Dit resulteert in een lijst met vijf namen:

  1. 1984-1998 – Chrysler Corporation
  2. 1998-2007 – DaimlerChrysler
  3. 2007-2009 – Chrysler LLC
  4. 2009-2014 – Chrysler Group LLC
  5. 2014 tot nu – FCA US LLC

En de echte grap? Het originele idee werd helemaal niet bij Dodge geïntroduceerd. Het eigenlijke ontwerp werd voorgelegd aan Henry Ford II (Ford Motor Company),
die het idee voor het minibusje helemaal niet zag zitten. Sperlich
en Iacocca,
beide actief bij Ford, vertrokken naar Chrysler en namen het prototype mee. Hier had men wel oren naar de bus, die in 1983 het levenslicht zou zien. De eerste modellen kwamen in 1984 op de markt.

De eerste generatie van de Dodge Grand Caravan

De Dodge Grand Caravan is gebouwd op het S-platform van Chrysler, maar de lage instap is te danken aan het lenen van elementen van het K-platform. De Dodge Caravan werd direct op een drukke markt gezet, waar ook de (Chrysler) Plymouth Voyager en Renault Espace zouden strijden om het marktaandeel.

Chrysler zette overigens wel een aantekening in de geschiedenisboeken. De Dodge Caravan en de Plymouth Voyager zijn de eerste massa geproduceerde auto’s met ingebouwde bekerhouders. Een record om trots op te zijn.

De echte uitsmijter van de Dodge Grand Caravan ten opzichte van de standaarduitvoering van de Caravan (die overigens niets te maken heeft met een caravan), was de extra ruimte. Die komt dan ook duidelijk terug in de reclames die Dodge gemaakt heeft voor dit model, zoals deze oudere versie uit 1993:

De tweede generatie van de Caravan-modellen

In 1991 werd begonnen aan de tweede generatie, die slechts tot 1995 door zou lopen. In deze nieuwe generatie waren veiligheidszitjes voor kinderen opgenomen als feature, net als een airbag aan de zijkant van de bestuurder. Dit zou de eerste minivan
worden die voldeed aan de eisen die in 1998 door de Amerikaanse overheid opgesteld zouden worden.

In 1996 werd al begonnen aan de derde generatie. Dat moest ook wel, want de markt verschoof steeds meer naar een flexibele vraag met vooral kortere wielbases. Daarom werd de Dodge Caravan mogelijk met… ongeveer alles. Een korte wielbasis, een verlengde wielbasis, acht verschillende powertrains, 3- of 4-deurs en dat allemaal op hetzelfde platform. Deze generatie zou samen met de Plymouth Voyager verschillende prijzen in de wacht slepen, wat niet verrassend is met de tijd en energie die Dodge/Chrysler in dit model gestoken heeft.

Generatie vier: voortbouwen op het succes

In 2000 werd de vierde generatie geïntroduceerd, met een langere body en aangepaste koplampen en achterlichten. De 3.0 liter V6 van Mitsubishi werd uit het motorpakket gehaald, omdat deze niet meer aan de eisen voldeed en werd vervangen door de 3.8L. Een opvallende aanpassing zag u in 2002, toen Dodge het logo van de deuren haalde, zoals het merk op alle auto’s deed.

De vijfde generatie: alleen nog de Grand Caravan

Vanaf 2008 maakt Dodge alleen nog de Grand Caravan, de korte wielbases zijn uit het aanbod van de Caravan gehaald. De vijfde generatie wordt vooral gekenmerkt door veel meer luxe, zoals een MyGIG-entertainmentsysteem (met opnamefunctie op een harde schijf), gemakkelijk in te stellen stoelen en betere airbags.

De Dodge Grand Caravan in Europa

De Dodge Grand Caravan is in Europa van 2007 tot en met 2011 ook op markt gekomen onder andere namen, zoals Chysler Grand Voyager (Ierland en Groot-Brittannië), en Lancia Voyager in de rest van Europa. Deze varianten hebben niet dezelfde uitrustingsstandaard als de Amerikaanse modellen.

Aangezien dit alleen om de uitrusting gaat, zijn de voorruiten van de Dodge Grand Caravan, de Chrysler Grand Voyager én de Lancia Voyager wél gewoon identiek vanaf het model uit 2007.

Hoe vindt u de voorruit die past bij uw Dodge Grand Caravan?

Een model dat gebouwd is onder verschillende labels en met uiteenlopende benamingen en types. Het wordt u niet makkelijk gemaakt wanneer de autoruit vervangen moet worden. Gelukkig zijn de namen en de wielbases de grootste verschillen tussen de types. Maar dat maakt het nog niet makkelijk om de juiste merkdealer te vinden.

Gelukkig is dat niet nodig. De merkdealer heeft namelijk uitsluitend autoglas met een onnodig hoge prijs. U kunt flink op de kosten besparen door verder te kijken. Niet naar een tweedehands autoruit, want die is met merklogo vaak nog steeds duurder dan het alternatief met de beste prijskwaliteitverhouding. After market autoglas is glas met de beste kwaliteit en dat tegen de scherpste prijzen. Zo kost een nieuwe voorruit voor een Dodge Grand Caravan nog geen € 200 op de after market!

Uiteraard geldt dit niet alleen voor de voorruiten. Ook bij de achterruit vervangen zijn de kosten lager wanneer u kiest voor after market glas, net als bij het zoeken naar nieuwe zijruiten.

Is het aan te raden om zelf de voorruit te vervangen van uw Dodge?

Nee, dat is het niet. Alleen automonteurs en ervaren specialisten kunnen autoruiten binnen korte tijd op de juiste manier monteren én met garantie waar u op kunt rekenen. Zo voorkomt u losschieten van de autoruit bij abrupt remmen en is het risico op lekkage door foutieve montage nihil. En dat is een prettig idee wanneer uw Dodge Grand Caravan nog jaren mee mag gaan.

Goedkoop de voorruit vervangen van uw Dodge Grand Caravan

Moet de voorruit vervangen worden van uw Dodge Caravan en wilt u gegarandeerd de beste prijskwaliteitverhouding vinden, omdat de kwaliteit minstens zo belangrijk is als de prijs? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. U bestelt de nieuwe voorruit gemakkelijk via de website, met of zonder montage en inclusief of exclusief bezorging.

Voorruit Dodge Grand Caravan

€ 189,00

Eventuele montage op locatie

€ 100,00 (NL) - € 130,00 (BE)

Niet kunnen vinden wat u zoekt of wilt u graag dat we met u mee kijken naar de beste oplossing voor uw Dodge? Spreek ons dan aan via de live chat of bel ons: wij zitten er klaar voor.