Met deze tips zal een ruitvervanging niet zoveel kosten

Met deze tips zal een ruitvervanging niet zoveel kosten

Ruitvervanging kan nodig zijn als u met uw auto een ongeluk heeft gehad of u bijvoorbeeld het slachtoffer bent geworden van vandalisme. Autoruiten kunnen breken of barsten en zodra dit voorkomt dient u snel te zorgen dat er nieuwe autoruiten in uw auto komen. Doorrijden met kapotte of ontbrekende autoruiten kan namelijk voor nog meer schade zorgen aan onder andere het interieur en is bovendien niet veilig voor inzittenden. Gelukkig hoeft een uitstekende ruitvervanging u niet de hoofdprijs te kosten. Het zal u verrassen dat de prijs een stuk lager kan zijn dan u waarschijnlijk zult vermoeden. Bij ons kunt u autoruiten bestellen om deze zelf te plaatsen, maar het is ook mogelijk de ruitvervanging te laten uitvoeren door onze FOCWA-gecertificeerde partners. In dit artikel praten we u bij over ruitvervanging en de productiemethode van diverse soorten autoruiten. Daarnaast gaan we in op de kosten van een autoruit vervangen en de mogelijkheid om dit op uw verzekering te verhalen.

Verschillende soorten autoruiten

Bij vrijwel alle auto’s, uitgezonderd enkele zeer luxe merken en modellen, zijn de achter- en zijruiten van gehard glas. Gehard glas is glas dat snel is verhit en vervolgens snel is afgekoeld. Hierdoor komt er veel spanning op het glas te staan en krijgt het zijn sterkte. Doordat de autoruit onder spanning staat zullen de achterruit en zijruiten breken bij een impact. Deze autoruiten zullen niet in grote scherven breken, maar juist in duizenden kleine stukjes. Gehard glas wordt daarom ook wel veiligheidsglas genoemd en is dankzij deze eigenschap aanzienlijk veiliger voor de inzittenden van de auto. De autoruit zal echter wel direct geheel ontbreken indien deze een harde impact krijgt te verwerken. Daarom is het nodig om snel actie te ondernemen als een achter- of zijruit om wat voor reden dan ook kapot is gegaan.


Als u niet direct actie onderneemt bij het ontbreken van een zij- of achterruit loopt u namelijk risico op extra schade en kunt u niet veilig de weg op.  Dit kan bijvoorbeeld voorkomen door:

  • Schade door natgeregende bekleding
  • Schade aan elektrische componenten door de regen
  • Steenslag van tegenliggers kan de inzittenden verwonden
  • Veel lawaai en discomfort bij het rijden
  • Inbrekers kunnen eenvoudig de auto in met alle gevolgen van dien

Voorruiten zijn tegenwoordig zonder uitzondering gemaakt van gelaagd glas. De voorruiten bestaan uit drie lagen. Dit zijn twee lagen glas en één laag PVB-folie die tussen de glaslagen zit. Het glas voor de voorruit wordt snel verhit en langzaam afgekoeld waardoor het erg sterk is. De PVB-folie zorgt er vervolgens voor dat de beide glaslagen stevig aan elkaar vastzitten en bij een ongeluk er geen grote scherven vrijkomen. In plaats daarvan zal de voorruit barsten. Zolang dit een enkelvoudige barst is die niet in het directe zicht van de bestuurder zit, kunt u hier zonder problemen mee doorrijden. Een meervoudige barst of een barst in het gezichtsveld van de bestuurder is echter wel reden om zo snel mogelijk een ruitvervanging uit te voeren. Dit komt ook omdat een barst in voorruit repareren niet mogelijk is. Ruitvervanging is dan noodzakelijk om weer veilig de weg op te kunnen.


Door de barst in de voorruit loopt u namelijk risico. Dit komt onder andere doordat de laagstaande zon of licht van tegenliggers of lantaarnpalen via de barst kan reflecteren in uw ogen. Dit kan leiden tot verblinding en mogelijke ongelukken. Daarnaast zorgt een barst in de voorruit van uw auto voor een verminderde stevigheid, waardoor de inzittenden bij een eventueel ongeluk niet optimaal zijn beschermd.

Kosten ruitvervanging

De kosten voor ruitvervanging zijn niet altijd hetzelfde. De prijs is mede afhankelijk van het merk en model auto. Daarnaast kunnen opties zoals sensoren of een bepaalde warmtewerende coating zorgen voor een hogere prijs. Om exact te zien hoeveel de autoruiten kosten voor uw auto kunt u eenvoudig op deze website uw merk en model selecteren.

Het is bij bepaalde verzekeringen mogelijk om de ruitvervanging te laten vergoeden, dit is echter niet in alle gevallen de meest voordelige optie. Door gebruik te maken van de verzekering wordt u meestal belast met een eigen risico. Regelmatig wordt gekozen voor een verhoogd eigen risico in ruil voor een lagere verzekeringspremie. Bij een enkele verzekeraar gaat zelfs de premie door aantasting van de bonusmalus dusdanig omhoog dat u op de lange termijn alsnog duurder uit bent. Als wij uw autoruit vervangen bent u door de lage prijs die wij bieden vaak voordeliger uit dan wanneer u de autoruitschade claimt bij uw verzekeraar.


Bent u wel verzekerd voor ruitschade en bedraagt uw eigen risico niet meer dan €150,00 dan kunnen we u dit wellicht kwijtschelden. Wist u dat u om die reden voor een autoruit vervangen geen eigen risico hoeft aan te spreken? Wanneer u de kosten voor een ruitvervanging zelf moet dragen, dan kunt u zonder tussenkomst van een verzekeraar zelf een autoruit bestellen. Met onze lage prijzen drukken we de totale kosten om uw ruit te vervangen. Dat is handig om te weten als u ruitschade niet heeft meeverzekerd of als uw eigen risico hoger is dan de prijs die u bij ons betaalt voor een ruitvervanging.

Hoe kunnen de prijzen zo laag zijn?

Merkdealers hebben het monopolie op de verkoop van autoruiten met een merklogo. Dit wil zeggen dat geen andere aanbieders ze mogen verkopen. Hierdoor kunnen merkdealers meer vragen voor ruitvervanging dan eigen noodzakelijk is. Bij ons kunt u echter after market autoruiten bestellen. Dit voordelig autoglas heeft geen merklogo en mag daardoor ook door andere partijen worden verkocht. Deze autoruiten komen echter uit exact dezelfde fabriek als de autoruiten met merklogo en zijn van dezelfde hoge kwaliteit. Het enige verschil is het ontbreken van een merklogo en een prijs die voor u veel voordeliger is.


Doet u de ruitvervanging zelf of besteed u dit uit aan ons?

In tegenstelling tot veel van onze concurrenten kunt u er bij ons voor kiezen om alleen de autoruiten en bijbehorende producten, zoals lijsten en rubbers, te bestellen en de ruitvervanging hiermee zelf uit te voeren. Zoek eenvoudig uw gewenste autoruit(en) op, bestel direct en laat uw bestelling zo snel mogelijk bij u afleveren. Het is ook mogelijk om de bestelde producten af te halen bij één van onze partners in Nederland.

Heeft u de kennis niet in huis om zelf de ruitvervanging uit te voeren? Dan staan gelukkig onze FOCWA-gecertificeerde partners graag voor u klaar. Zij komen op locatie de ruitvervanging uitvoeren en doen dit eveneens tegen zeer aantrekkelijke tarieven. In beide gevallen gaat op dat u door bij ons te bestellen aanzienlijk goedkoper uit bent dan bij een merkdealer. Bestel eenvoudig een nieuwe autoruit en ga weer snel en veilig de weg op zonder hier te veel voor te betalen!